Midden in het centrum van Amersfoort hebben we een bijdrage geleverd aan de restauratie van een monumentaal pand. Hiervoor hebben we nieuwe Belgisch hardsteen blokken in de gevel gezet en de bestaande blokken opgeknapt met gefrijnd handwerk.
Tijdens het werk raakten we aan de praat met de huidige eigenaar van het pand. Hij vertelde dat het pand uit 1911 stamt en dat toentertijd de hardsteen blokken door de enige steenhouwer in Amersfoort zijn gemaakt. Die steenhouwer was Lablans. En hoe toevallig is het dat Bus Natuursteen ontstaan is uit steenhouwerij Lablans!
Daarnaast ontvingen we laatst het verzoek om een oud grafmonument op te halen voor de bijzetting van een familielid. Van deze persoon kregen we de eerste factuur toegestuurd van de oorspronkelijke bestelling van de grafsteen in 1969!
Door deze gebeurtenissen zijn we weer eens in het verleden van Bus Natuursteen gedoken. Dit kon aan de hand van krantenknipsels en verhalen.
Als veertienjarige ging Joseph Bus werken als steenhouwer bij Van Straten in Utrecht. Hij verdiende 75 cent per week. De arbeidsweek telde 48 uur. Als jongste medewerker en leerling moest hij zaterdagsmiddags als alle steenhouwers naar huis waren de zagerij nog schoonvegen, de straat schrobben en voor mevrouw van Straten de kippen plukken. Zij stopte Joseph soms een fooi van 1 gulden toe. Meer dan een weekloon extra!
Tijdens de oorlog moest Joseph als dwangarbeider naar Berlijn. Hier ontmoette hij zijn toekomstige vrouw Tamara, die vanuit de Oekraïne in Berlijn te werk was gesteld. Na de oorlog bleef Joseph bij Van Straten werkzaam tot 1960. Daarna ging hij werken voor steenhouwer Lablans aan de Bisschopsweg in Amersfoort, waar hij steeds meer verantwoordelijkheid kreeg. Uiteindelijk heeft Joseph de zaak overgenomen, samen met oudste zoon Joop. Het bedrijf werd toen Steenhouwerij J. Bus & Zoon. Er werd keihard gewerkt door de hele familie, ook de vrouw van Joseph hielp mee. Niet alleen met het schoonhouden van de zagerij en het verzorgen van de inwendige mens, maar Tamara was ook aan de zaagmachine te vinden.
Huidige eigenaar en jongste zoon Alexander Bus ging van jongs af aan al mee met zijn vader. Hij begon met het hakken van stenen tot grind. Natuursteen is zo spelenderwijs zijn passie geworden. Bekijk het filmpje maar eens:
De locatie aan de Bisschopsweg midden in een woonwijk, was niet geschikt om verder te groeien. Vandaar dat in het jaar 2000 een tweede vestiging in Nijkerkerveen werd geopend. Aan de Bisschopsweg werden de grafmonumenten gemaakt en van daaruit geplaatst. Vanwege de beperkte ruimte stonden de modellen buiten opgesteld. In Nijkerkerveen werden de interieur- en bouwproducten vervaardigd. Vanaf 2005 zijn de twee vestigingen samengegaan in een modern pand op industrieterrein De Isselt te Amersfoort.
In ons mooie pand op industrieterrein ‘De Isselt’ in Amersfoort hebben wij de beschikking over onze eigen productiehal, waar wij van A tot Z zelf het natuursteen bewerken. Hierbij maken wij gebruik van (half)geautomatiseerde apparatuur; daarnaast blijft handwerk onmisbaar. Op ons buitenterrein bevindt zich de opslag van voorraad en materialen.
Binnen hebben we twee showrooms gecreëerd. Op de begane grond is de showroom voor interieur- en bouwproducten waar o.a. aanrechtbladen, badkamers, open haarden, vloeren, hardstenen wastafels en alle mogelijke natuursteenmonsters te bezichtigen zijn.
Op de eerste verdieping, ook bereikbaar via een traplift, hebben wij een showroom waar verschillende modellen grafmonumenten en urnen te bezichtigen zijn. Hier zijn ook grafdecoraties, voorbeelden van lettertypes en bronzen of aluminium letters te bezichtigen. In alle rust kunt u hier, samen met ons, uw wensen bespreken.
Virtueel bij ons binnenkijken? Dat kan hier: Binnenkijken bij Bus Natuursteen.
Een mooie geschiedenis van verleden tot heden waar de passie en het handwerk nog steeds voorop staan!