Natuurlijk hebben we de groeve in België al eens bezocht, maar als je dagelijks werkt met mooi natuurlijk materiaal als Belgisch hardsteen, dan kan je er eigenlijk geen genoeg van krijgen om te zien waar het vandaan komt. En als je dan toch gaat; waarom dan niet meteen je hele bedrijf en een aantal zakelijke relaties meenemen? En zo kwam het dat op een zonnige dag ’s ochtends vroeg een touringcar vertrok bij Bus Natuursteen met als bestemming Soignies, een industriestad gelegen in een uithoek van Belgisch Wallonië.

Uniek in de wereld

Bij Soignies ligt Carrières du Hainaut, een steengroeve waar Blauwe Steen uit Henegouwen wordt gedolven. Het is de enige plek op heel de wereld waar deze geliefde natuursteen zo dicht aan de oppervlakte komt dat het rendabel is om het te delven. Dat neemt niet weg dat er nog steeds eerst tientallen meters zand, klei en leem moet worden afgegraven voordat het bruikbare hardsteen aan de oppervlakte komt. De groeve is dan ook 90 meter diep. In de groeve wordt met speciale apparatuur het hardsteen in blokken gezaagd. Deze blokken worden met zware vrachtwagens vanuit de groeve naar boven gereden.

 

Eenmaal boven worden de blokken in platen gezaagd van diverse diktes. De platen worden al dan niet bewerkt. Voor de bewerking kunt u onder andere denken aan zoeten, polijsten, borstelen of branden. Van het hardsteen worden ook diverse maten tegels gezaagd, tevens met de verschillende afwerkingen. De platen of tegels worden daarna vanuit België naar Amersfoort vervoerd, zodat wij deze verder kunnen verwerken tot verschillende eindproducten.

80% wordt afgekeurd

De groeve is momenteel 235 ha groot en jaarlijks wordt er 200.000 m3 ontgonnen. Een groot deel daarvan kan niet worden verwerkt tot verkoopbare Blauwe Steen uit Henegouwen. De kwaliteit is onvoldoende door onregelmatigheden, barsten en scheuren. Slechts 20% van alle hardsteen komt door de strenge kwaliteitscontrole en wordt uiteindelijk als zodanig verkocht. De rest wordt gebruikt als grondstof voor bouwmaterialen en wegen of als split. Belgisch hardsteen wordt over de wereld geëxporteerd. Toch is het België zelf waar zo’n 75% van de productie wordt verkocht.

 

Veelzijdig materiaal

Bij Bus Natuursteen weten we dat Belgisch hardsteen een heel populair materiaal is, juist door de natuurlijke uitstraling. Het is zo’n 345 miljoen jaar oud en de aders en fossielen die in het steen achtergebleven zijn en elk stuk een ander aanzicht geven, spreken tot de verbeelding. Wij gebruiken het materiaal voor tal van doeleinden. Zowel in het interieur als in de bouw, denk hierbij aan aanrechtbladen, dorpels, vloeren, wandtegels en vensterbanken. Daarnaast gebruiken we het ook veel als gevelbekleding voor bijvoorbeeld winkelpuien. Ook als grafmonument of gedenksteen is het materiaal nog steeds gewild.

Wilt u meer weten over de eigenschappen en mogelijkheden van Blauwe Steen uit Henegouwen? Neem dan contact met ons op of breng een bezoek aan de showroom met werkplaats in Amersfoort.