Niet het geijkte plakje cake bij de koffie, standaard Rita Hovink of Claudia de Breij door de speakers, een plekje op de lokale begraafplaats, maar een persoonlijke vormgeving aan verlies is helemaal in. Ook grafmonumenten krijgen steeds meer een eigen, unieke uitstraling. Opvallend is het toenemende gebruik van glas.

Hilde Bus, mede-eigenaar van Bus Natuursteen BV, ervaart het aan den lijve. ,,Uitvaarten worden steeds persoonlijker. Het aantal mensen dat kiest voor een afscheid, dat past bij het karakter en recht doet aan het leven van een dierbare overledene, groeit explosief. Die ontwikkeling zie je ook terug in de keuze van grafmonumenten.”

Ze noemt de enorme variëteit in materiaalsoorten, vormen, belettering en versieringen. ,,Naast natuursteen zie je veel cortenstaal, hout, rvs en glas. Of een combinatie van materiaalsoorten. Glas vormt een perfecte materiaalsoort om een persoonlijke touch aan een grafmonument te geven en een herinnering van onschatbare waarde te creëren. Buigen, lakken, smelten, lasergraveren, glasfusen, een tekst, foto, schildering of handafdruk toevoegen. Alles kan.

Glas geeft een persoonlijke kleur

Zelfs een persoonlijke tekening. Dankzij de transparantie van het glas wordt de boodschap zichtbaarder en leesbaarder en daardoor nog persoonlijker. Hierdoor is glas ook zeer geschikt om te gebruiken voor een kindergrafmonument.”

EMOTIONEEL PROCES Het aanbod is echter zo groot, dat mensen vaak door de bomen het bos niet zien. En dat terwijl het uitkiezen van een grafmonument een heel emotioneel proces is. Hilde Bus adviseert: ,,Daarom is het beter dat je je goed laat voorlichten door mensen die er verstand van hebben en dat je met eigen ogen kunt zien welke mogelijkheden er allemaal in de praktijk zijn.”

In haar bedrijf aan de Nijverheidsweg-Noord 57 in Amersfoort is daarom een uitgebreide showroom ingericht. Met een prominente plek voor glazen grafmonumenten. Van sober tot kleurrijk en expressief, van rechthoekig tot vlindervormen, met of zonder rafelrand, foto’s, schilderingen en tekeningen. Stuk voor stuk kunstwerken met een sterke symboliek die passen bij de dierbaarste herinneringen. Puur vakmanschap.

Daarnaast kunnen nabestaanden in nauwe samenwerking met een ervaren glasatelier voor een compleet eigen ontwerp kiezen. Op en top ambachtelijk maatwerk dus.

BETAALBARE PRIJS De prijzen van glazen grafmonumenten zijn helemaal afhankelijk van de persoonlijke wensen en verschillen dus per keer. ,,Maar voor een goed betaalbare prijs heb je al een herinnering van onschatbare waarde van glas”, weet Hilde Bus uit ervaring.