De laatste tien jaar is cremeren populairder geworden. Hierover was onlangs een item bij EditieNL; bekijk dit item hier. Bij Bus Natuursteen hebben we niet alleen mogelijkheden voor na begraven maar zeker ook voor na cremeren.

Wat doen we na het cremeren met de as?

Ongeveer een maand na de crematie mag de familie de as van de overledene ophalen bij het crematorium. Dan komt de vraag wat te doen met de as. Verstrooien is waar veel mensen aan denken. Hier zijn per gemeente regels voor waar dit wel en niet mag. Na verstrooiing realiseren zij zich echter dat er dan geen plek is om naar terug te keren.

Er zijn wel ideeën om de as te verstrooien en toch een gedenkplek te hebben. Zoals het uitstrooien van de as met zaden, zodat daar een boom of bloemen gaan groeien. Ook zijn er bepaalde rituelen die mogelijk zijn bij het verstrooien. Denk hierbij aan het maken van een wandeling met een speciale wandelstok die die bij elke stap een beetje as vrijgeeft.

Bewaren van de as

Nabestaanden kunnen er ook voor kiezen om na het cremeren de as te bewaren of om een gedeelte van de as te verstrooien en een gedeelte te bewaren. De bekendste manier is de urn. Bij Bus Natuursteen hebben we een heel divers assortiment urnen. Er zijn urnen voor binnen, maar ook urnen die buiten geplaatst kunnen worden zoals in een urnennis of bijgezet bij of in een graf. Natuurlijk kunnen buiten-urnen ook in een eigen tuin worden geplaatst, zoals de waterurn.

 

Voor elk familielid

Urnen vindt u bij ons in verschillende modellen en kleuren. De urn kan uiteraard voorzien worden van een persoonlijke inscriptie. Wanneer meerdere familieleden de as van hun dierbare bij zich willen houden, hebben wij urnen in verschillende afmetingen van hetzelfde model. Deze urnen zien er samen en los van elkaar uit als een kunstwerk en zorgen voor een mooie gedenkplek voor elk familielid.

 

Urnentuin, urnenmuur of urnengraf

Op meerdere begraafplaatsen in Nederland is er tegenwoordig niet alleen een urnenmuur of urnennis, maar kunnen urnen ook worden bijgezet in een urnentuin. Voor een urnennis verzorgen wij de sluitsteen met inscriptie. Per begraafplaats zijn daar verschillende regels en mogelijkheden voor. Voor een urnengraf kunnen wij verschillende gedenktekens maken rekening houdend met de regels van de begraafplaats.

Op R.K. Onze Lieve Vrouwekerkhof Utrechtseweg in Amersfoort kunt u een urnengraf (of een urnennis) uitzoeken. Op het urnengraf hebben wij zerkjes van verschillende granietsoorten geplaatst. Wanneer u kiest voor een bepaald graf, halen wij het zerkje eraf om de tekst op de steen te zetten. Dan wordt de urn bijgezet en dezelfde dag plaatsen wij het zerkje waar de personalia van de overledene op staan terug.

Midden in het centrum van Amersfoort is dit een heel mooie en rustige plek om uw dierbare te gedenken.

Assieraden

Wilt u een klein deel van de as van uw dierbare dichtbij u houden, dan zijn er verschillende sieraden met een klein reservoir voor de as. Deze sieraden zoals ringen en halssieraden variëren in stijl en model, van klassiek tot modern.

Druppels en hartjes

Voor een deel van de as hebben wij tevens mooie asdruppels of ashartjes. Dit zijn mooie kunstwerkjes die in huis neergezet kunnen worden, zonder dat het direct associaties oproept met cremeren, as of urnen. Ook kunnen meerdere nabestaanden op deze manier de as bij zich houden.

Asverzorging

Zoals eerder gezegd ontvangen de nabestaanden ongeveer een maand na de crematie de as in een asbus van het crematorium. Wanneer u op zoek gaat naar een urn, ornament of een sieraad, kunt u ervoor kiezen de as hier zelf in te doen of dit door ons te laten doen. Wij zorgen er dan ook voor dat de urn op de juiste manier dicht gemaakt wordt, zodat de as goed bewaard blijft.

U bent welkom

Zoals u ziet zijn er vele mogelijkheden voor het bewaren van de as. Wij helpen u graag hierin een keuze te maken. Wilt u rustig kunnen overleggen, maakt u dan een afspraak zodat wij alle tijd voor u in kunnen plannen en de diverse mogelijkheden kunnen laten zien en bespreken in onze showroom.